Leerlingenraad

Een leerlingenraad is een groep van enthousiaste klassenvertegenwoordigers, gekozen door hun groep. Uit de groepen 5 tot en met 8 wordt na verkiezing één vertegenwoordig per groep gekozen. De groepen 0 t/m 4 worden ‘geadopteerd’ door een lid uit de leerlingenraad om zo de betrokkenheid van jongs af aan te stimuleren.
De leerlingenraad praat mee over hoe we het onderwijs in en rondom school kunnen verbeteren of die van belang zijn. Eens per maand komt de leerlingenraad bij elkaar. Er wordt dan een voorzitter en een notulist aangesteld. De agenda wordt bepaald door punten vanuit de leerlingenraad, het team of de directeur.

 

Met een leerlingenraad bevorderen we de betrokkenheid van leerlingen bij onze school. Maar we bereiken er meer mee, namelijk actief burgerschap. Actief burgerschap is het nemen van verantwoordelijkheid voor zaken die in algemeen belang zijn. Ook het bewustzijn dat je daarbij niet uitsluitend voor jezelf spreekt, maar dat je namens anderen spreekt en handelt. Met een leerlingenraad laten we kinderen omgaan met dit principe en leren we ze om hiermee om te gaan. Door het oprichten van een leerlingenraad kunnen leerlingen samen op een democratische wijze actief participeren en meedenken over schoolse zaken.

 

Een leerlingenraad past uitstekend bij de Daltonuitgangspunten: vrijheid, verantwoordelijkheid, samenwerken en zelfstandigheid. Leerlingen worden zelfverantwoordelijke burgers, die op deze wijze actief kunnen deelnemen aan het verbeteren van de school.